Natuur op Corfu

Flora en fauna op Corfu

Welke bloemen en planten

Wat groeit en bloeit er op Corfu

1 miljoen olijfbomen

Corfu is het groene Griekse eiland

Wandelen in de natuur

Wandelen in de groene binnenlanden

Natuur op Corfu

Corfu heeft door haar klimaat een rijke flora en fauna. Zo bloeien er in de lente meer dan 400 soorten wilde planten en bloemen als madeliefjes, klaprozen, blauwe anemonen, paars-roze zeepkruid, goudsbloemen en zelfs geraniums. Ook groeien en bloeien er ongeveer 30 soorten orchideeën zoals de tongorchidee, aaporchidee en de bijenorchis. Al deze bloemen trekken vele vlindersoorten zoals de blauwe langstaartvlinder, rouwmantel en de Cleopatra-vlinder.

In het zuidwesten van het eiland ligt het Korission-meer waar in de lente- en herfstmaanden vele trekvogels zich huisvesten. Soorten die je hier kunt tegenkomen zijn de tuinfluiter, vliegenvanger en verschillende soorten reigers.

Corfu biedt ook huisvesting aan diverse soorten reptielen als hagedissen, slangen (hoornadder en de montpellier-slang). Over het algemeen gaan ze mensen uit de weg en kun je ze tegenkomen buiten de bewoonde wereld.

In het noorden van Corfu ligt het meer/wetland Antinioti bij het dorp St. Spiridon. Hier komt de beschermde otter (Lutra Lutra) voor. Het meer is belangrijk voor de ecologische balans in deze streek. Rondom het meer vind je talloze soorten orchideeën. Het meer/wetland is verklaard tot Natura 2000 zone. Dit betekent dat het officieel wordt gezien als beschermd natuurgebied door Griekenland en Europa.

Otters op Corfu


In april 2006 heeft men de Otterpopulatie (Lutra Lutra) op Corfu onderzocht. De Otter werd gesignaleerd op 19 verschillende plaatsen op het Griekse eiland: Astrakeri, Lefkimmi, Melissoudi, Dasia/Daphnila, Potamos, Messonghi, Petriti, Ropa, de Agios Giorgios rivier, en de moerassen Antinioti, Chalkiopoulou/Halkiopoulos en Korission.

In de Ionische Zee rondom Corfu leven diverse vissoorten. Bij het snorkelen of duiken kun je bijvoorbeeld de goudgestreepte zeebrasem, Zwaluwstaartvis of de Rode Kardinaalsvis tegenkomen.