Pasen op Corfu

Orthodox Paasfeest

Vier Pasen op Corfu

Orthodox Pasen op Corfu is magisch

Potten gooien op Corfu

Val de balkons vallen de waterkruiken

Het grootste Paasfeest

Hier willen alle Grieken Pasen vieren

Orthodox Pasen op Corfu

Het Orthodoxe paasfeest wordt in Corfu en Griekenland uitvoerig en lang gevierd. Orthodox Pasen wordt veelal op een ander tijdstip gevierd dan wij het in Nederland vieren. Voor de Grieken is Pasen het belangrijkste feest van het jaar. Het wordt grootser gevierd dan Kerstmis. Corfu staat bekend in Griekenland en de rest van de wereld als de locatie om Orthodox Pasen te vieren. De hoofdstad Kerkyra (Kerkira) staat vol van activiteiten die meer dan een week duren.

Zaterdag van Lazurus
11.30 uur – Kinderen van de lagere scholen van Kerkyra (Kerkira) en omstreken zingen steeds herhalende koorzangen in het historisch centrum van de stad.
20.30 uur – Concert van het filharmonisch genootschap van Corfu in het theater in Kerkyra.

Zondag
11.00 uur – Processie van de heilige Spiridon met begeleiding van het filharmonisch orkest. Dit werd in 1629 voorgeschreven als herinnering aan het wonder van de heilige Spiridon.
20.30 uur – Concert met werken van hymnes van “de goede weken”.

Goede maandag
21.00 uur – Concert van het filharmonisch genootschap van Corfu in het theater in Kerkyra.

Goede dinsdag
21.00 uur – Dichterlijke muziek in de tuinen van het Koninklijk paleis.

Goede woensdag
21.00 uur – Concert met kerkelijke muziek in het theater in Kerkyra.

Goede vrijdag
De filharmonische orkesten van Corfu begeleiden de goede vrijdagproceseis. Er worden rouwliederen gespeeld van o.a. Verdi en Chopin.

Megalo Savvato en 1e paasdag

Goede zaterdag (Megalo Savato)
06.00 uur – Reconstructie van de aardbeving na de opstanding van Christus die staat beschreven in het evangelie.

09.00 uur – De oudste processie van de goede vrijdag en heilige Spiridon die in 1553 het eiland bereikte vanuit de haven in Kerkyra (Kerkira). In 1574 hebben de Venetianen de goede vrijdagstrocessies verboden en nu doen ze het samen met de processie van de heilige Spiridon. Ze beginnen bij het gemeentehuis met het oude filharmonisch orkest en dat speelt lugubere marsmuziek van Italiaanse componisten.
11.00 uur – Eerste wederopstanding: het omstoten van potten met water. Een verklaring hiervoor komt van de Venetianen die gewend zijn op nieuwjaarsdag vanuit hun ramen oude voorwerpen te gooien, hopend dat het hun een goed nieuwjaar brengt. De Corfioten hebben dit overgenomen. Tegenwoordig worden de oude voorwerpen vervangen door lemen kruiken gevuld met water.

21.00 uur – Processie naar het belangrijkste plein in het centrum van Kerkyra (Kerkira).

22.00 uur – Ontvangst van het heilige licht op Liston in de aanwezigheid van het stadsbestuur van Kerkyra (Kerkira). De processie gaat naar het “Bovenplein” voor de viering van de opstanding met muziek van het filharmonisch orkest.

23.45 uur – Afsluiting met enorm vuurwerk.

Zondag (1e Paasdag)
Rondgangen langs de iconen van de opstanding. Bezoek aan familie en veel eten en drinken.