Musea op Corfu

Welke musea kun je bezoeken

Archeologisch museum

Bezichtig musea in Kerkyra

Achilleion: het paleis van Sisi

Onderkomen van keizerin Elizabeth

Museum van Aziatische kunst

In het oude paleis van de koning

Musea op eiland Corfu

Corfu heeft een rijke historie en verspreid over het eiland vind je diverse musea. De meeste zijn gelegen in en rondom Kerkyra; de hoofdstad van het Griekse eiland. Tijdens je vakantie kun je de musea bezoeken van dinsdag tot en met zondag. Op maandag zijn alle musea in Griekenland gesloten. Openingstijden verschillen per museum. Het Achilleion, of paleis van Sissi, hebben we uitgebreid toegelicht op een andere pagina.

Archeologisch museum van Corfu
Het archeologisch museum vind je in Kerkyra aan de 1. Arm. Vrailas Street. Tentoongesteld zijn hier graftombes, begrafenis cadeaus van de begraafplaats van Garitsa, beelden van een kouros en een kori, oude munten en marmeren beelden uit de Hellenistische periode. Pronkstuk van het archeologisch museum is het fronton van de Gorgon uit het jaar 585. Het was ooit onderdeel van de Dorische Tempel van Artemis en is het oudste stenen fronton in Griekenland.

Museum van Aziatische kunst
Het museum van Aziatische kunst is gelegen in het paleis van Sint Michael en St George in het centrum van Kerkya vlakbij Liston en de Esplanade. Het is het enige Aziatische kunstmuseum in Griekenland en herbergt 11.000 objecten gedoneerd uit prive collecties. Interessant is de unieke Helleno-buddhist collectie beeldhouwwerken uit Gaddara in Pakistan en hiermee wordt de Griekse invloed in die regio zichtbaar tijdens de bezetting van Alexander de Grote.

Antivouniotissa museum
Het Antivouniotissa museum is gevestigd in de gelijknamige kerk in Kerkyra. De kerk is een van de oudste van Corfu en sinds 1984 is er een fraaie collectie te bezichtigen van iconen en religieuze vondsten. Een collectie met religieuze kunstwerken uit de 15e tot de 19e eeuw.

Solomos museum
Het Solomos museum in Kekyra refereert nar de Griekse dichter Dionysios Solomos. Hij leefde van 1798 tot 1857 en tegenwoordig kun je hier een collectie bezichtigen van zijn werken en veel foto’s.

Geldmuseum
Dit museum vind je in het gebouw van de Ionische bank in Kerkyra en is het enige museum in zijn soort in Griekenland. Het museum is in 1981 geopend door de Ionische bank laat je een grote collectie bankbiljetten zien. Bovendien zie je hier in de grote lijnen hoe geld wordt gemaakt.

Museum van keramische kunst
In het nieuwe fort in Kerkyra vind je jet museum van keramische kunst. Hier vind je een grote collectie van keramische kunstwerken van het eiland Corfu. Sommige fraai geschilderd of bijzonder gevormd.

Historisch en folkloristisch museum van Mesis
Dit museum is gelegen in het bergdorpje Sinarades en opgericht in 1989. Het is gehuisvest in een traditioneel huis met twee verdiepingen en laat een unieke en mooie collectie van oude meubels en kunstwerken zien.

Oude en nieuwe fort


Het oude fort
Het oude fort in Kerkyra is een fraaie burcht. Toegang is tegen betaling en via een brug over een smalle zeestrook vol met bootjes loop je het oude fort binnen. Het kasteel is gebouwd in twee verschillende periodes en gestart rond het jaar 1400. De Venetiers starten de bouw en van 1546 tot 1588 klaarden de Britten het werk. De St. George kerk uit 1840 ziet eruit als een Dorische Tempel met haar mooie zuilen. Vanaf het hoogste punt heb je een mooi uitzicht over Corfu-stad.

Het nieuwe fort
Het nieuwe fort ligt nabij de oude haven van Kerkyra en is gebouwd tussen 1572 en 1645 door een Italiaanse architect.