KErkyra de hoofdstad van Corfu

UNESCO Werelderfgoed

De oude binnenstad

Heerlijk slenteren door het oude Kerkyra

Oude en nieuwe fort

Bezoek de Venetiaanse forten

Liston met inspiratie Napoleon

Terrasjes, terrasjes en nog meer terrasjes

Kerkyra tips

Kerkyra (Kerkira) ligt aan de oostkust van het Griekse eiland Corfu. De hoofdstad van Corfu heeft een rijke cultuur en mede hierdoor veel bezienswaardigheden. Het aantal inwoners is ongeveer 50.000, maar in de zomermanden is dit anders.

Tot het jaar 1780 was Kerkyra (Kerkira) Venetiaans. De bouwstijl van de stad is veelal Venetiaans. Vanaf het Oude Fort heb je een prachtig uitzicht over stad. Rondom de Esplanade heb je een parkachtige omgeving en het prachtige Liston. De kerk St. Spiridon staat centraal in de geschiedenis van Corfu. Het Byzantijns museum en de stedelijke kunstgalerie zijn een bezoekje waard. Zwervend door de smalle romantische en sfeervolle steegjes kun je genieten van Kerkyra (Kerkira).

Mon Repos
Deze neoklassieke villa werd in 1831 gebouwd voor de Britse diplomaat Frederick Adam op het schiereiland Analipsi. In 1864 kwam de villa in handen van de Griekse koning George I. Keizerin Elisabeth (Sissi) was ook te gast in Mon Repos. Mon Repos heeft een prachtig grote tuin met een aantal ruïnes van een Dorische tempel uit 500 voor Christus. Je kunt Mon Repos, het park en de ruïnes dagelijks gratis bezoeken van 08.00 tot 18.00 uur. Tegenover de ingang van Mon Repos staan de indrukwekkende overblijfselen van Palaiopolis. De toren is een restant van de stadsmuren uit de 5e eeuw voor Christus.

Stedelijke kunstgalerie (Dimotiki Pinakothiki)
De galerie werd pas in 1995 geopend en bevindt zich in de oostvleugel van het paleis van St. Michael en St. George. De tuin voor de ingang van het museum zijn bijzonder en sfeervol. In de kunstgalerie vind je vooral werken uit de 19e en 20e eeuw. Bovendien zijn er ook middeleeuwse schilderijen. Het schilderij van het Liston Nacht in Corfu uit 1913 van George Samartzis is vooral iets voor toeristen. De stedelijke kunstgalerie is dinsdag t/m zaterdag van 08.30 tot 15.00 uur en zondag 09.30 tot 14.30 uur geopend tegen een kleine vergoeding.

Ontdek Kerkyra

Byzantijns museum (Mouseo Vizantino)
In de kerk Panagia Antivouniotissa is een bijzondere collectie Byzantijnse kunst te zien uit de 16e eeuw. Je kunt hier ongeveer 100 iconen zien uit de 13e tot en met de 17e eeuw. De muur- en plafondschilderingen zijn mooi. Het Byzantijns museum is van dinsdag tot en met zaterdag van 08.30 tot 15.00 uur en op zondag van 09.30 tot 14.30 uur geopend.

Liston-Esplanade
Een van de absolute hoogtepunten van Kerkyra is de Esplanade met boogjes (arcades) bij Liston. Het Liston wordt wel de charmantste plaats van de Middellandse Zee genoemd. Hier kun je uren flaneren en iets drinken of eten op de vele dure en trendy terrassen. Het is een soort algemene ontmoetingsplaats voor inwoners, bezoekers en modebewuste jongeren. De terrasjes zitten dan ook vrijwel allemaal vol.
De Esplanade strekt zich verder uit dan alleen Liston. Voor Liston ligt een cricketveld, dat soms nog wordt gebruikt voor een wedstrijd. In de zomermaanden zie je hier meer spelende kinderen. Aan de zuidkant van de Esplanade vind je een open park met een fontein, een muziektent en enkele monumenten (Maitland-koepel). Vanaf het dakterras van Cavalieri hotel heb je echt een prachtig uitzicht over de Esplanade en het Oude Fort.

Oude Fort
Het oude fort met de neoklassieke kerk St. George is ware bezienswaardigheid. Tegen een vergoeding van een paar euro mag je het Oude Fort via een verbindingsbrug betreden. Hoogtepunten zijn hier de kerk St. George en de tocht naar het hoogste punt van het fort. Van hieruit kun je over heel Kerkyra (Kerkira) kijken.