Olijfolie uit Corfu

Superieure olijfolie

Meer dan één miljoen olijfbomen

Olijfplukken in het najaar op Corfu

Extra Vierge olijfolie

Hoge kwaliteit olijfolie uit Korfoe

Olijfolie is gezond

Proef de olijfolie uit Corfu

Olijfolie van Corfu

Griekenland is wereldwijd een belangrijke speler op het gebied van olijfolie. De liefde van de Grieken voor de olijven en de olijfolie zorgt mede met het klimaat voor een zeer hoge kwaliteit van de olie. Traditioneel wordt er bij de geboorte van een kind een olijfboom geplant. Als het kind op zesjarige leeftijd naar school gaat, groeien er olijven aan de boom. De boom groeit mee met de familie, maar leeft veel langer dan een mensenleven en gaat zo van generatie op generatie.

Op Corfu staan meer dan drie miljoen olijfbomen, die mede zorgen voor het altijd groene karakter van het eiland. De olijven worden op Corfu geoogst van november tot en met april; zes tot acht maanden na de bloei van de boom. Olijfbomen groeien het beste in een mild klimaat. Corfu heeft milde veelal natte winters en droge warme zomers. De olijven worden verzameld in grote zwarte netten die onder de olijfbomen worden gelegd. De wind zorgt ervoor dat de olijven in de netten vallen. Daarna worden ze direct naar de pers gebracht. De tegenwoordig mechanische persen draaien zo snel mogelijk, waardoor extra vierge olijfolie wordt geproduceerd. Dit is olie van hoge kwaliteit met een lage zuurgraad (minder dan 1%).

Olijven van groen tot goud


Olijfolie is net als wijn uniek van smaak en hoe lager de zuurgraad hoe hoger de kwaliteit. De grond, het klimaat, de soort olijf en de leeftijd van de olijfboom zijn allemaal factoren die de smaak beïnvloeden. Met extra filters kan de zuurgraad alsnog omlaag worden gebracht. Geen enkele olijfolie is hetzelfde en de smaken kunnen variëren van fruitig, nootachtig tot scherp of mild. De kleur verschilt vaak van groen tot goudkleurig.

Op Corfu is men in 2008 begonnen met het commercieel exploiteren van olijfolie. De olie werd veelal gebruikt door de Corfioten zelf, maar kan nu worden gekocht in diverse winkels verspreid over het eiland. De soort olijf die op Corfu groeit wordt ook wel Lianolia (voorheen Liastro) genoemd. De beste wordt gemaakt door een familie in het dorp Avliotes in het noordwesten van het eiland.